donderdag 24 juni 2010
Voici la petite chasse aux caractères
42 Miniatures à l'encre. Dat is de ondertitel van deze kleinfijne expositie in de unieke boekwinkel Candide, een ware schatkamer voor kunstverzamelaars en bibliofielen in het hart van de Franse stad Angers. Het bruisende Angers ligt in de Loirevallei en het heldere licht heeft al eeuwen kunstenaars aangetrokken. Maar veel van mijn inkt-tekeningen zijn niet gewend aan zoveel zon. Hun kleuren zouden al snel vervagen. Daarom neemt de expositie een ongebruikelijke vorm aan: de helft is te zien in een speciaal gemaakt album op tafel. Net als de meeste van mijn tentoonstellingen heb ik Voici la petite chasse aux caractères ook zelf vorm gegeven. Als een felgekleurd, misschien zelfs bijzonder hip cadre ensoleillé.
De tentoonstelling is te zien van 25 juni t/m 18 september 2010, gedurende de normale winkelopeningstijden bij Librairie Candide, 7 rue Montault, 49000 Angers (Maine-et-Loire), Frankrijk.
Bijzondere dank aan Coen van der Gugten voor het bedenken en vormgeven van het affiche en de flyers en Michèle Dorn voor het wederom nakijken en corrigeren van de Franse teksten.
Their hands became their memories
Een Engelstalige titel aan een werk toekennen? Dat doe ik alleen als dat een belangrijke reden heeft. Zoals een publiek waarvan veel mensen het Nederlands niet machtig zijn, maar wel een paar Engelse woorden kunnen bevatten. Een kunstenaar heeft een dienstbaar beroep in de samenleving. Het is natuurlijk een stelling die vatbaar is voor discussie. Maar ik durf de stelling wel te verdedigen. Vandaar de Engelse titel Their hands became their memories, voor een nieuw installatiewerk dat ik uitwerkte voor de gevel van ons eigen HuismethetHandje in Maastricht, gedurende het zomerseizoen 2010. Er zijn dan heel veel toeristen in de stad die het Nederlands niet machtig zijn...
Their hands became their memories is zichtbaar gedurende daglichttijden aan de gevel van het HuismethetHandje, Achter de Barakken 35 in Maastricht-centrum.
Met dank aan Christiaan Ketele, die de handjes heeft gegoten naar het model van zijn eigen hand.
Het ligt op straat
In 2007 verscheen de zoveelste reisgids over Maastricht. De zoveelste...? Wij maakten een gids langs de vloerbedekking van de stad. Maastrichtmoetjehoren, een van de grootste oral history websites die er bestaan maakte een interview over dit project. Het is via internet te beluisteren: http://maastrichtmoetjehoren.blogspot.com/2010/06/de-vloerbedekking-van-maastricht.html
Het ligt op straat is een uitgave van Boekenplan in Maastricht. Het is te verkrijgen via de boekhandel, of rechtstreeks bij de uitgeverij: http://www.boekenplan.nl/
Ornamentele lantaarns
Buiten, in een hoekje lagen ze al een jaar te wachten op de sloperszaag. Ze waren voorbestemd te veranderen in kachelhout. Installatiekunst heeft meestal iets tijdelijks. Na gedane creatieve arbeid worden de meeste werken weer ontmanteld. Zo verging het ook mijn installatie Pierre Regout, roi des faïences à Maestricht & ses ouvriers, een werk uit 2007. Maar het liep anders. De Antwerpse buurtfoyer Elcker Ik ontdekte bij toeval de ornamentele lantaarns die deel uit hadden gemaakt van de installatie en vond het zonde om ze af te danken. Nu hangen ze na wat kleine aanpassingen als blikvangers voor het poppentheater Semini in de verder wat saaiïge Brueghelstraat, vlakbij het stadspark van Antwerpen.
Abonneren op:
Posts (Atom)