dinsdag 24 juli 2012

Meerssenhoven






In Nederland is 2012 een themajaar over 'historische buitenplaatsen'. Een van de activiteiten is de unieke, reizende tentoonstelling Het grootse verkleind. Uniek, omdat de expositie helemaal bestaat uit maquettes van historische buitenplaatsen, landgoederen en kastelen. De tentoonstelling biedt de uitzonderlijke mogelijkheid om meer dan veertig Nederlandse buitenplaatsen uit alle provincies op één dag van dichtbij te bekijken. Op 26 mei is in Kasteel Keukenhof te Lisse de expositie officieel geopend. Momenteel zijn de miniaturen te zien in kasteel Geldrop. Begin september reizen ze naar landgoed Beeckestijn in Velsen.
Voor de tentoonstelling vervaardigde ik een vrij werk over buitenplaats Meerssenhoven bij Maastricht. Zoals gebruikelijk bij de meeste van mijn maquettes is het een mengeling van figuratieve en abstracte elementen. De gebouwen heb ik op miniaturistische wijze gedetailleerd uitgevoerd in lindenhout. Ook is de plattegrond van de formele tuin te ontdekken. Maar het model laat meer dan alleen de zichtbare werkelijkheid zien. Er wordt ook een verhaal mee verteld. Het verhaal van de buitenplaats die omstreeks 1744 vorm kreeg op een bijzondere plek, daar waar de vallei van de Maas overgaat in la grande plaine hollandaise, de grote Hollandse laagvlakte. Het huis Meerssenhoven is op het noordwesten gericht en kijkt daardoor als het ware uit op dat vlakke Nederland. Dat denkbeeldige uitzicht is in de maquette zichtbaar gemaakt met abstracte lijnen die vloeiend en recht verlopen. Ook de Franse titel On regarde les lignes droites de la grande plaine hollandaise (men kijkt naar de rechte lijnen van de grote Hollandse laagvlakte) vertelt erover.

De foto's geven een beeld van On regarde les lignes droites de la grande plaine hollandaise, al blijft het moeilijk om de fijne details met voldoende scherpte te fotograferen.