vrijdag 15 februari 2008

Tekeningententoonstelling!Achter de merkwaardige naam Auw Sjoekelaatfabriek gaat de gastvrije galerie schuil van Marjon Bessems en Ben van den Bisen. Ze durven het aan om de helft van een duotentoonstelling te vullen met mijn tekeningen. En dat getuigt in mijn optiek van durf, want ik ben er regelmatig door goed- en minder goedbedoelende critici op gewezen dat mijn tekeningen tot outsiders in de kunstwereld behoren. En niet alleen door het kleine formaat en het gebruik van veel teksten in handschriftletters. Ook de inhoudelijke gelaagdheid en de politiek-maatschappelijke lading die ze vaak dragen maakt expositie spannend.

Voor het eerst zijn mijn tekeningetjes in een tentoonstelling te zien zonder vergezeld te gaan van ander werk van mijn hand. Dat hadden ze nooit gedacht toen ze uit inktpot en pen tevoorschijn vloeiden. In het algemeen leiden ze een rustig en verborgen bestaan in mappen, doosjes en albums. Ik kom er niet zo vaak mee naar buiten. En al helemaal niet met de tekeningen alleen. Ik liet ze altijd aan de hand nemen door ander werk, als onderdeel van objecten of installatiekunst. Natuurlijk kon ik het ook nu niet laten op de inlijstingen van de tekeningen een eigen stempel te drukken. Het bloed kruipt immers waar het niet gaan kan.

De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal afzonderlijke tekeningen. Daarnaast is er een serie cartoonachtige tekeningen over de theaterwereld te zien. De Sittardse schouwburgdirecteur Pierre Gorissen heeft om die reden de tentoonstelling voorzien van een opening. Als ervaren podiumkunstenkenner deed hij dat niet met een saaibelegen toespraak, maar met een puntige en humoristische beschouwing waarin hij aantoonde dat mijn tekeningen..... niet bestaan! Het is volgens hem onjuist ze te beschouwen als tekeningen. Het zijn verstilde, kleine theatervoorstellingen. En in die visie kan ik me wel vinden.

De tentoonstelling loopt van 24 februari tot en met 23 maart 2008 in De Auw Sjoekelaatfabriek, Ringweg 31 in Gulpen. do-zo van 14 tot 17.30 uur. Eenieder, behalve vervelende mensen, is van harte welkom. U ook, want U bent natuurlijk niet vervelend.

Website van de galerie: http://www.auwsjoekelaatfabriek.nl/