zaterdag 29 maart 2008

Verstillend...


.....stromen ze jong geleerd toe op het oud vruchtende. Dat is het tekstgedeelte van mijn bijdrage aan de Bloesemimpressies 2008, de jaarlijkse groepstentoonstelling in (en rond) Borgloon. Het historische stadje Borgloon ligt 35 km west van Maastricht in het hart van een prachtig fruitteeltgebied.
Het thema van de tentoonstelling is Vruchtbaarheid en Erotiek. Mijn werk is daarom een gevoelig omarmende ode geworden aan de vruchtvolle vruchtbaarheden van een knoestige, oude appelboom - sinds het scheppingsverhaal een buitengewoon verleidelijke fruitsoort.

Elk jaar maakt de appelboom nieuwe bloesem, blad en vruchten. Telkens volgens dezelfde, regelmatige cyclus. De boom slaagt er in om jaar op jaar ontelbare potentiële nakomelingen te produceren. Elke appel omvat immers het begin van weer een aantal nieuwe appelbomen. Hij krijgt dat voor elkaar zonder een spoortje van erotische emotie. Wonderlijk, als je bedenkt hoeveel inspanning het ons, de menselijke soort, kost om in een leven een aantal nakomelingen voort te brengen dat het aantal pitten in één appel meestal niet eens te boven gaat. Zo beschouwd is de mens niet bepaald een gemakkelijk voort te planten levensvorm. Zou het daardoor komen dat erotische gevoelens bij de mens zich zo sterk hebben ontwikkeld? Misschien dat we er wel het meest van alle levende soorten door worden bevangen. In Verstillend stromen ze jong geleerd toe op het oud vruchtende gaan vertegenwoordigers van menselijke soortgenoten een warm omarmende, en tegelijk verstillende dialoog hierover aan met de bejaarde appelboom, op een moment dat hij de cyclus van vruchtvolle voortplanting net weer bloesemend begint.

De tentoonstelling loopt van 6 april tot en met 18 mei 2008. De buitenwerken zijn vrij toegankelijk op alle dagen en tijden. Mijn werk is geïnstalleerd langs de Bloesemimpressies-wandelroute, in de boomgaard tegenover taverne 'De Klee' in het gehucht Kuttingen. Voor meer informatie zie http://www.artborgloon.be/.