dinsdag 30 maart 2010

Vast patroon van doorgifte?



U bent nu beschouwer van het vaste patroon van doorgifte, leidend tot kleinwordende evolutie. Dat is de hele titel van de installatie die komende tijd in Borgloon is te zien. Naar een idee van curator René Vanbrabant van de tentoonstelling Natura naturans/Bloesemimpressies heb ik de reeks van 7 objecten neer laten strijken op de top van de burchtheuvel in het centrum van Borgloon. Daarmee kreeg het werk een bijzondere dimensie die het krachtig koppelt aan zijn verhaal. Het prachtige uitzicht vanaf de burchtheuvel is nu tot een blik in de evolutie geworden.

We spiegelen onszelf voor dat de natuur elk jaar op dezelfde manier in het leven terugkeert vanuit de stille winter. Of dat de dood wordt ontkracht door geboorte van soortgelijk leven. Maar de werkelijkheid is anders. Er bestaat geen cyclus van rust en ontwaken, van sterven en geboorte. Anders zouden wij nooit hebben kunnen bestaan. De beschouwer van het leven kan daarvan getuige zijn. Maar liever steken we de kop in het zand, en doen net of een Loonse appel dezelfde is als die uit de tijd van onze ouders, grootouders, overgrootouders, betovergrootouders....

Natura naturans, Bloesemimpressies 2010
vanaf 11/4/2010
meer informatie: www.artborgloon.be


naschrift: nadat de installatie slachtoffer van vandalisme is geworden is mijn werk op 24 april verplaatst naar het plein bij de historische Stroopfabriek in Borgloon. Het is een andere, maar zeker geen slechtere lokatie!