zondag 31 maart 2013

Van Aankomst tot Bevolking met Inkthumaniteiten








De Utrechtse stadsschouwburg nodigde me precies twee jaar terug uit om de serie inkttekeningen Inkthumaniteiten te exposeren als een installatiewerk. Een verkenning langs mogelijke plekken in het karakteristieke gebouw van architect Dudok voerde meteen naar de foyer die naar hem vernoemd is. Niet verbazend, want in de Dudokfoyer heeft deze grootmeester een wel heel aansprekend spoor achtergelaten in de vorm van vijf 'ornamentele lantaarns' die op uitbundige wijze in kristal en metaal het ritme van de strakke glazen gevel begeleiden. Ik heb Dudoks lantaarns een conversatie aan laten gaan met vier nieuw gemaakte, horizontaal opgestelde paneelschilderingen. De werken Aankomst, Ontkenning, Bevraging en Verwijzing vormen als een soort 'tafelobjecten' de inleiding tot het hoofdobject Bevolking. Dat omvat als een grote kijkdoos de 48 tekeningen van Inkthumaniteiten. De aanwezigheid van de installatie bleek even wennen, maar de gebruikers van koffie, thee, wijn of fris mochten hun kopje of glas gewoon neerzetten op de werken. Want ik vind dat kunst bestaat om te communiceren.

Een maand of twee later haalde ik de tentoonstelling op. En toen overkwam me een wel heel bijzonder compliment: de vraag of de tentoonstelling nog een keer terug zou kunnen keren! En nu is het zover. Aankomst, Ontkenning, Bevraging, Verwijzing en Bevolking zijn weer te zien in Utrecht!

De foto's geven een beeld van de voorbereidingen; de laatste twee laten de voltooide expositie zien.

29 maart - 15 mei 2013

Stadsschouwburg Utrecht, Dudokfoyer.
Lucasbolwerk 4, Utrecht
voor meer informatie over openingstijden en bereikbaarheid: zie de website van de schouwburg: www.stadsschouwburg-utrecht.nl